Checklist voor LOB

In de afgelopen maanden hebben we bij Volution scholen mogen begeleiden bij het vormgeven van hun LOB onderwijs. Deze kennis willen we graag met u delen. Daarom hebben we een checklist LOB opgesteld voor u. Een checklist van zaken waarmee u rekening moet houden bij het vormgeven van het LOB onderwijs voor vmbo binnen uw school.

Checklist LOB

  • Vorm een LOB werkgroep met daarin een vertegenwoordiging van de directie, decanen, mentoren en (vak)docenten. Zo creëer je een breed draagvlak binnen de school.
  • Start met het formuleren van een LOB visie. Wat willen jullie bereiken voor de leerlingen en wat willen jullie graag aan hun meegeven?
  • Kies je content. Gaan jullie gebruik maken van de content van een bestaande methode, maken jullie zelf opdrachten of kiezen jullie voor een mix van beide?
  • Stel een LOB programma of kalender op (LOB opdrachten en activiteiten).
  • Zoek een programma of tool waarin niet alleen de organisatie en begeleiding rondom LOB, maar ook de resultaten en voortgang van leerlingen kan worden geborgd.
  • Laat uw docenten trainingen volgen in het voeren van loopbaanreflectiegesprekken. Tijdens deze gesprekken kijkt een leerling terug op een concrete ervaring (reflecteren) en vooruit naar een volgende keuze (activeren). Dit vraagt om gedegen gespreksvaardigheden van docenten.
  • Zorg voor ouderbetrokkenheid. Ouders/verzorgers zijn namelijk de belangrijkste beïnvloeders van leerlingen die zich oriënteren op een vervolgopleiding of beroep.
  • Ga je de content van de leerling in een fysieke map plaatsen of plaats je dit in een gemakkelijk te gebruiken online platform?

Dankzij het online LOB platform van Volution worden documenten en content van de leerling opgeslagen. Het platform is te koppelen met lesmateriaal van uitgeverijen en toegankelijk voor leerlingen, leraren en andere betrokkenen. De leerling neemt het digitale dossier na zijn of haar studie mee. Meer weten over het digitale LOB-platform van Volution? Neem dan nu contact met ons op voor een demo!