Digitaal LOB dossier bij het Insula College

Waarom het Insula College voor het digitale LOB dossier van Volution kiest

  • Laagdrempelig en toegankelijk programma
  • Volution denkt goed mee
  • Persoonlijke benadering
  • Korte communicatielijnen

Het Volution LOB dossier

Vanaf het komende schooljaar (2016-2017) start het zogeheten ‘vernieuwd vmbo’ en daarmee wordt ook het LOB dossier voor scholen die vmbo aanbieden, verplicht. Leerlingen moeten hun loopbaan vorm gaan geven via loopbaancompetenties en dit vastleggen in een gepersonaliseerd portfolio (LOB dossier). Volution (onderdeel van DataByte) heeft hier een digitale oplossing voor. Om zo’n LOB dossier vorm te geven, zowel inhoudelijk als visueel, heeft Volution in co-creatie met het onderwijs en uitgeverijen Tumult en Remmers een digitaal LOB dossier ontwikkeld. Volution is onderdeel van DataByte.

“Volution is erg oplossingsgericht, er werd goed meegedacht!”

“Het digitale LOB dossier van Volution is een web-based applicatie, waardoor decanen, docenten en leerlingen op elk device kunnen inloggen en leerlingen hun dossier bij kunnen werken”, aldus Peter Bijker, directeur van Volution. Peter vervolgt: “Naast het opbouwen van loopbaancompetenties kan een leerling met ons digitale LOB dossier kennismaken met vervolgopleidingen en de arbeidsmarkt.”

De leerlijn in het digitale LOB dossier van Volution is gebaseerd op de vijf loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers. Per leerjaar is in het digitale LOB dossier beschreven wat de gewenste doelen zijn voor elke competentie. De school kan, samen met de leerling, aangeven welke LOB gerichte activiteiten en/of taken de leerling uit moet voeren om deze doelen te behalen. Door de samenwerking met Tumult en Remmers, kunnen wij content aanbieden voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding, maar ook eigen taken en activiteiten kunnen eenvoudig worden toegevoegd.

Het Insula College

Het Insula College is onderdeel van een brede scholengemeenschap waarin alle middelbare schoolniveaus worden aangeboden”, aldus Kees den Hollander, decaan op het Insula College. “Deze vestiging, op het Leerpark, biedt de niveaus vmbo basis, kader en gemengde leerweg aan.” Vanaf het schooljaar 2016/2017 start het ‘vernieuwd vmbo’, waarin ook de profielen die gekozen moeten worden veranderen. Op het Insula College worden de profielen Bouw, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie, Economie en Ondernemen en Zorg en Welzijn aangeboden.

Kees: “Het Insula College biedt leerlingen graag kansen, wij krijgen dan ook de ‘zwaardere dossiers’. Leerlingen die daar behoefte aan hebben, kunnen instromen in ‘structuurklassen’, dat zijn klassen waarin de mentor tachtig procent van de lessen verzorgt. Dat zorgt voor een vertrouwd gevoel bij de leerlingen.” Een ander onderscheidend punt van het Insula College is dat leerlingen relatief lang de tijd krijgen om een profielkeuze te maken. “Daardoor is de keuze goed doordacht. Een leerling krijgt in het eerste jaar te maken met alle profielen, aan het einde van het eerste jaar moet de leerling twee profielen laten vallen. Aan het einde van jaar twee wordt de definitieve keuze gemaakt”, aldus Kees. Bij sommige scholen moet een leerling al aan het einde van het eerste jaar een profielkeuze maken.

Het Insula College heeft ongeveer vijftig docenten en zo’n vijfhonderd leerlingen die met het digitale LOB dossier van Volution werken.

“Volution geeft de zekerheid dat het digitale LOB dossier voldoet aan alle eisen en regelgeving”

Het Insula College en Volution

Vanaf het schooljaar 2016-2017 is het LOB dossier natuurlijk verplicht en wij merkten dat onze leerlingen niet zaten te wachten op een snelhechter of multomap met daarin een hoop papieren”, zegt Kees. “We zijn dus op zoek gegaan naar een digitale variant en via onze uitgeverij kwamen we in aanraking met Volution, die twee werken samen.” Op dat moment was het digitale LOB dossier van Volution nog in ontwikkeling, maar dat werd door het Insula College juist positief ervaren. Kees: “We hadden veel contactmomenten met Volution. Er werd echt naar ons geluisterd en Volution is erg oplossingsgericht. Er wordt goed meegedacht!”

Naast het digitale LOB dossier maakt het Insula College ook gebruik van het Volution-platform, gekoppeld met Office 365.

Het project

Kees: “Een digitaal LOB dossier heeft natuurlijk ontwikkeltijd nodig bij de bouwer, maar zeker ook bij de gebruiker. De aandachtspunten die we hadden, werden door Volution razendsnel opgelost. Er werd erg oplossingsgericht gedacht.” Dat proactieve meedenken wordt door het Insula College erg gewaardeerd. “Daarnaast vind ik de persoonlijke benadering van Volution erg goed”, aldus Kees.

Volution geeft mij de zekerheid dat er een digitaal LOB dossier is wat aan alle eisen en regelgeving voldoet”, zo zegt Kees. “Dat maakt het gevoel bij het digitale LOB dossier zo vertrouwd.” Ook is het programma eenvoudig in haar gebruik. Kees: “Het is een laagdrempelig en toegankelijk systeem. Ook als je niet goed met computers bent, zoals sommige docenten en decanen, is het eenvoudig te gebruiken. Je raakt de weg niet kwijt als je met het systeem werkt.”

“Het digitale LOB dossier is erg laagdrempelig en toegankelijk”

Het LOB dossier wordt nu gekoppeld met het Volution-platform en Office 365. “Wij hebben hier niet voor iedereen een computer, in sommige lokalen staan er maar een paar”, aldus Kees. “De koppeling met Office 365 is dan heel waardevol: leerlingen, docenten en decanen kunnen dan vanaf elk device inloggen en het digitale LOB dossier gebruiken.”

De koppeling met uitgeverijen, zoals Tumult en Remmers, zorgt ervoor dat boeken ook gedigitaliseerd kunnen worden. Zo wordt huiswerk overzichtelijker. Kees: “Ik wil de boeken wel behouden en zodoende een gezond evenwicht bereiken tussen digitale en papieren leermiddelen. Dat gezonde evenwicht hebben we nu bereikt.”

Werken met het digitale LOB dossier

Het digitale LOB dossier van Volution wordt door drie doelgroepen gebruikt: leerlingen, docenten en decanen. Kees: “Onze leerlingen voelen zich vertrouwd met het programma. Doordat er een koppeling komt met Office 365, kunnen de leerlingen ook thuis hun huiswerk voorbereiden, maken en inleveren. Ook de docenten en de decanen kunnen goed met het web-based LOB dossier overweg. “Zelfs als je niet zo computervaardig bent, is het programma eenvoudig te gebruiken”, aldus Kees.

Het digitale LOB dossier wordt afgenomen op basis van licenties en is makkelijk schaalbaar. Eén licentie meer of minder is eenvoudig toegevoegd of verwijderd, wat weer terug te zien is op de factuur”, zo zegt Kees. Hij vervolgt: “Daarnaast zit er een bepaalde gelaagdheid in het programma, ik heb als decaan bijvoorbeeld meer rechten dan een docent en een docent heeft weer meer rechten dan een leerling.”

“Er is een gezond evenwicht tussen digitale en papieren leermiddelen”

Doordat leerlingen al hun werk kunnen opslaan, ontstaat er een soort archief. Kees: “Dit archief is handig om te laten zien aan een mbo-school. Werk waar een leerling trots op is kan worden uitgelicht.” Het archief is ook te raadplegen als een leerling voor zijn of haar profielkeuze staat, de eerdere ervaringen van de leerling (opgedaan tijdens uren waarin verschillende profielen worden belicht) zijn namelijk eenvoudig terug te lezen.

Kees: “Het digitale LOB dossier is een vrij compleet systeem, het voldoet in een erg brede zin aan de eisen en verwachtingen die je van zo’n programma mag verwachten.” Het digitale LOB dossier wordt door het Insula College dan ook met een 8,5 gewaardeerd!