Staatssecretaris Dekker laat alternatieve rekentoets onderzoeken

Sander Dekker, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, laat een onderzoek uitvoeren naar alternatief voor de rekentoets in het voortgezet onderwijs. De toets, ingevoerd in het schooljaar 2013/2014, zou te moeilijk en te onduidelijk zijn.

Vervanging rekentoets

Om een vervanging voor de rekentoets te bedenken, gaat Dekker om de tafel zitten met de Nederlandse Vereniging voor Wiskundeleraren (NVvW). Dat doet hij naar aanleiding van een motie die de Tweede Kamer eind 2015 aannam, waarin de regering werd opgeroepen met het onderwijsveld in gesprek te gaan over de rekentoets. Tot er een alternatief is, blijft de huidige rekentoets van kracht en is voorlopig alleen beslissend voor het halen van het vwo-diploma.

Kritiek

De rekentoets werd in het schooljaar 2013/2014 ingevoerd. Het rekenniveau van leerlingen in het middelbaar onderwijs lag te laag en daar moest de verplichte rekentoets verandering in brengen. Direct na de invoering kwam er veel kritiek. De toets zou te moeilijk zijn, te veel tekstjes bevatten en de opgaven zouden vaak open liggen voor interpretatie. Ook zou de toets het rekenonderwijs juist in de weg zitten.

Toetsing

Educator with students in architecture working on electronic tabletUiteindelijk zal in het alternatief ook een vorm van toetsing worden opgenomen. Staatssecretaris Dekker zegt dat er aan het einde van de schoolperiode op een zodanige manier getoetst moeten worden dat zichtbaar is voor het vervolgonderwijs dat een leerling het referentieniveau beheerst. Om dat referentieniveau kunnen Dekker en de NVvW niet heen bij hun gesprekken. Er ligt wettelijk vast welk rekenniveau de leerlingen van de verschillende schooltypen aan het einde van hun opleiding moeten beheersen.

Wens Tweede Kamer

Met het onderzoek komt Dekker tegemoet aan een wens van de Kamer. Die nam eind vorig jaar een motie aan waarin om uitwerking van een alternatief werd gevraagd. De motie werd ook gesteund door toenmalige regeringspartij PvdA. De partij van Dekker, de VVD, stemde tegen.

Didactisch advies

Volution biedt digitale oplossingen binnen de onderwijssector afgestemd op de wensen en behoeften van zowel docenten als leerlingen. Het uitgangspunt is didactiek. Wij houden de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs nauwlettend voor u in de gaten. Wilt u meer weten over ons portfolio? Vraag dan nu een demo aan met Peter Bijker!